Kunnan vapaa-aikapalvelut
HARJOITTELURAPORTTI
MÄNTSÄLÄN VAPAA-AIKAPALVELUT
Mäntsälän vapaa-aikapalvelut on kaupungin oma yksikkö, joka tuottaa sekä nuorisotyötä, liikuntapalveluja, starttipajatoimintaa, iltapäiväkerhotoimintaa, että kulttuuripalveluja. Ylimpänä esimiehenä toimii vapaa-aikapäällikkö, joka oli myös nimetty harjoitteluni ohjaajaksi. Kaikki työntekijät, lukuun ottamatta iltaohjaajia ja iltapäiväkerhojen ohjaajia työskentelevät kaupungintalolta käsin. Nuorison varsinaiset tilat taas sijaitsevat Mäntsälän Monitoimitalolla ja Starttipajatoiminta toimii entisessä nuorisotila Hupilassa Mäntsälän Seurojentalolla. Vapaa-aikapalveluilla työskentelee nuorisotyössä Kihlmanin lisäksi nuorisotyöntekijä, erityisnuorisotyöntekijä, etsivä nuorisotyöntekijä, etsivä palveluohjaaja, joka vastaa Starttipajatoiminnasta, sekä liikunnanohjaaja, joka koordinoi myös iltapäiväkerhotoimintaa. Kaikilla päätoimisilla työntekijöillä on omat erityisvastuunsa ja he suunnittelevat ja toteuttavat työnsä hyvin itsenäisesti.
Avoimet illat 13-17-vuotiaille nuorille toimivat arki-iltoina ma-to klo 17-20 ja pe klo 19-22. Keskiviikkona on avointa toimintaa myös varhaisnuorille 3.-6.-luokkalaisille klo 14.30-16.30, jonka järjestää erityisnuorisotyöntekijä. Illat ovat yleensä vapaamuotoista oleskelua. Nikotiinituotteet sekä energiajuomat alkoholin lisäksi ovat kiellettyjä nuorisotilalla. Nuorten avoimissa illoissa on aina vähintään kaksi ohjaajaa. Perjantaisin ohjaajien lisäksi on myös tehtävään koulutettuja vapaaehtoisia aikuisia pitämässä järjestystä yllä. Erityisnuorisotyöntekijä järjestää myös muutamia kerhoja nuorille, joihin pyritään saamaan mukaan nuoria, joilla on uhkana syrjäytyminen tai joilla on
muuten erityisvaikeuksia ja tarpeita tuulla kuulluksi.
Kouluyhteistyötä on myös aloitettu Mäntsälässä. Työntekijät käyvät jokaisella Mäntsälän yläasteella pitämässä välituntivierailuja. Näillä vierailuilla koululle tuodaan jotain kivaa tekemistä oppilaille jollekin pitkälle välitunnille. Samalla nuorille tulee tutummaksi työntekijät sekä muu toiminta heidän kauttaan. Yhteisiä tapahtumia on myös koulujen kanssa paljon.
Etsivä nuorisotyöntekijä päivystää kaduilla, yläkouluissa, Keudan opistolla ja Internetissä ja tapaa nuoria tai nuorisoryhmiä ja auttaa erityisapua
tarvitsevia alle 29-vuotiaita nuoria. Keudan opistolta hän saa heti tiedon koulupudokkaista ja ohjaa ja kannustaa heitä eteenpäin esimerkiksi
Starttipajalle. Etsivä nuorisotyöntekijä toimii myös Starttipajalla säännöllisesti.
Starttipajan vastaava, etsivä palveluohjaaja Salla, oli toinen lähiohjaajani työharjoitteluni ajan. Starttipajan toiminnasta kerroin tarkemmin projektisuunnitelmassani, joka oli harjoitteluni opintotehtävä, mutta lyhyesti kerrottuna Starttipaja toimii neljänä päivänä viikossa ma-to ja on tarkoitettu 17-25-vuotiaille syrjäytyneille tai syrjäytymisvaarassa oleville nuorille, joilla ei ole työ- tai opiskelupaikkaa. Starttipajalla nuoret saavat tavoitteellista ja säännöllistä ohjausta elämäntilanteensa selvittelyyn ja tulevaisuuden suunnitelmien rakentamiseen ja samalla harjoittelevat arkisia elämäntaitoja sekä sosiaalisia taitoja ryhmä- ja yksilötoiminnan keinoin. Tavoitteena on jokaiselle löytää työ- tai opiskelupaikka myös mahdollisten työkokeilujen kautta sekä oman motivaation vahvistaminen ja toimintakyvyn lisääminen. Nuorten kanssa suunnitellaan heille sopiva pajajakso, toiset ovat pidempään kuin toiset ja uusia nuoria ilmestyy pitkin vuotta. Starttipajalla on Sallan työparina yleensä joko etsivä nuorisotyöntekijä tai likunnanohjaaja. (Starttipajan toimintasuunnitelma 2014).
Iltapäiväkerhotoiminta on koulupäivän jälkeen tapahtuvaa päivittäistä toimintaa, joka on tarkoitettu 1.-2.-luokkalaisille ja erityistä tukea tarvitseville lapsille. Iltapäiväkerhot järjestetään koulupäivän päättymisen jälkeen tarvittaessa klo 17 asti. Mäntsälässä Iltapäiväkerhojen ohjaamisesta vastaa kunnan työntekijät, seurakunnan ohjaajat sekä yksityinen toimija, mutta kaikesta koordinoi Mäntsälän kunnan liikunnanohjaaja. Iltapäiväkerhoja järjestetään kuudessa alakoulussa Mäntsälässä. Iltapäiväkerhopaikka maksaa lapsen vanhemmille kuukausimaksun, joka sisältää aina myös välipalan. Maksu on 80-100€ riippuen päivän pituudesta.
1.1 Omat työtehtävät
Suoritin Mäntsälän vapaa-aikapalveluilla kurssit Osallistava projektitoiminta 10 op ja Yhteistoiminnalliset menetelmät järjestö- ja nuorisotyössä 10 op. Osallistavan projektitoiminnan toteutin pääasiassa Starttipajalla ja Yhteistoiminnallisten menetelmien käyttöä harjoittelin pääasiassa Hepolan koulun iltapäiväkerhossa. Siellä lähiohjaajanani toimi Hanna.
Työtehtäviini Starttipajalla kuului pääasiassa toteuttaa omaa projektiani nuorten kanssa ja olla aktiivisesti mukana kaikessa Starttipajan toiminnassa. Koin itseni lähinnä vertaisohjaajaksi Starttipajalla, koska en ikäni puolesta ollut nuoria paljonkaan vanhempi. Työaikaani laskin myös työskentelyaikani Mäntsälän kunnantalon toimistolla, jossa tein projektisuunnitelmaani ja suunnittelin projektiin kuuluvia tuokioita nuorten kanssa toteutettavaksi. Tehtäväkseni sain myös kirjoittaa yhden lehdistötiedotteen. Starttipajalla ohjaajien tehtävänä on toimia läsnäolevana aikuisena ja huolehtia siitä, että pysytään aikatauluissa ja että tilat jäävät siisteiksi päivän päätyttyä. Koska suoritin yhtäaikaa kahta harjoittelua sovittelin työaikani niin, että aamupäivät ja Starttipajalla viettämäni ajan laskin Osallistavan projektitoiminnan työtunneiksi ja iltapäivät, jotka vietin iltapäiväkerhossa laskin Yhteistoiminnallisten menetelmien työtunneiksi. Starttipaja kestää nuorilla klo 10-14, mutta maanantaisin, tiistaisin ja perjantaisin lähdin IP-kerhoon jo klo 12. Keskityin aluksi enemmän Starttipajan toimintaan ja saamaan sieltä työtunnit täyteen ja kun se harjoittelu loppui, laskin loput työtunnit Yhteistoiminnallisten menetelmien harjoitteluun ja IP-kerhoon menin tietysti joka päivä jo klo 12.
Iltapäiväkerhossa työtehtävänäni oli olla lisäohjaajana kahden vakituisen ohjaajan rinnalla ja toimia vastuullisena aikuisena ja esimerkkinä lapsille. Järjestin muutamia toimintoja kerholaisille ja toteutin kahdenkeskisiä haastatteluja lasten kanssa selvittääkseni heidän toiveitaan ja viihtymistään IP-kerhossa.
Harjoitteluni alkoi 14.1.2014 ja päättyi 23.5.2014. Joka päivä en ollut harjoittelussa, vaan minulla oli samaan aikaan myös kursseja koulussa, joten koulupäiviäkin oli useita harjoittelujakson aikana. Työaikani oli arkisin klo 8-16 ja loppuajan 8.30-16.30, jotta pääsisin viettämään enemmän aikaa iltapäiväkerholaisten kanssa.
2 TOIMINNAN ARVIOINTI
Mäntsälän kunnantalaon sivistys- ja vapaa-ajan osastolla on hyvä yhteishenki. Vaikka työntekijät toimivat melko itsenäisesti, he ovat kuitenkin selvillä toistensa tekemisistä ja toimivat tarvittaessa myös joustavasti muiden apuna. Vaikka työpisteet ja työajat vaihtelevat eri työntekijöillä, heillä on myös sovittuna yksi yhteinen toimistopäivä yhteisten palaverien lisäksi, jolloin pääasiassa kaikki ovat paikalla samaan aikaan.
2.1. Starttipajan arviointi
Starttipaja ideana kiinnosti minua paljon ja nyt harjoitteluni jälkeen kiinnostus on vain lisääntynyt. Vaikka en ihan kaikkea työtä, mitä Salla Starttipajan eteen tekee, pystynytkään hahmottamaan, niin silti tuli sellainen tunne, että tämä voisi olla tulevaisuuden työpaikkani. Sallan toiminta itse pajalla oli hyvin asiantuntevaa ja idea pajaohjaajasta näyttäytyi minulle selkeänä. Kuitenkin Sallan työtehtäviin kuuluu myös paljon sellaista verkostoitumista ja raportointia, mitä kaikkea en pystynyt harjoitteluni aikana vielä sisäistää. Myöskään nuorten henkilökohtaisissa aktivointisuunnitelmissa en ollut mukana. Salla on itsekin melko uusi työntekijä ja omien sanojen mukaan ei saanut kovin selkeää perehdytystä entiseltä pajaohjaajalta. Salla on kuitenkin saanut luotuaStarttipajasta oman näköisensä ja hänellä on paljon hyviä ideoita, joita ei ole ehkä vielä päässyt kunnolla toteuttamaan. Mielestäni Starttipajan arki sujuu hyvin, mutta tietynlainen luottamus nuorilla ehkä vielä puuttuu pajaohjaajaa
kohtaan. Salla kertoikin, että haluaisi kehittää pajan arkea yhteistoiminnallisempaan ja keskustelevaisempaan suuntaan, mikä mielestäni olisi
erittäin hyvä nuoria ajatellen.
Erilaisia retkiä ja liikuntamahdollisuuksia järjestetään pajalaisille kuitenkin paljon ja ne jo itsessäänkin osittain lisäävät yhteenkuuluvuuden tunnetta. Itsekin pääsin harjoitteluni aikana seinäkiipeilemään, museoon, kahvilaan ja puutöihin sekä maastojuoksukilpailuihin, joissa olimme mukana omalla työpanoksellamme. Harjoitteluni kaiken kaikkiaan tuntui hyvin monipuoliselta ja siksi ihmettelenkin kun nuoria ei tunnu oikein mikään kiinnostavan. Kaikenlaista virkistystoimintaakin nuorille kuitenkin pyritään järjestämään leffan katselusta liikuntaan ja leivontaan kaiken muun ohessa. "Retkikohteita suunnitellessa kuuntelemme pajalaisten toiveita ja toteutamme heidän unelmiaan" (Starttipajan toimintasuunnitelma 2014). Harjoitteluni aikana pajalle tuli myös vierailemaan oppisopimuskouluttaja, joka esitteli nuorille erilaisia koulutusmahdollisuuksia. Todella paljon muitakin retkiä ja toimintaa järjestettiin pajalaisille harjoittelujaksoni ajalla, jonne en kuitenkaan itse päässyt mukaan koulupäivien ja omien työaikataulujen takia. Päällimmäiseksi ajatukseksi Starttipajalta jäi kuva hyvin monipuolisesta ja virikkeellisestä nuorisotyöstä, jossa jokainen päivä on erilainen.
2.2. Hepolan iltapäiväkerhon arviointi
Hepolan koulu on suuri koulu, jossa on myös erityisluokkia useita. Iltapäiväkerhon järjestämisestä vastaa kaksi vakituista ohjaajaa ja ryhmän koko oli syksyn alussa yli 30 lasta. Kevättä kohti määrä oli hieman pienentynyt, mutta reilusti yli 20 lasta oli yleensä aina paikalla oman harjoitteluni ajan. Hepolan koululla on hyvät tilat iltapäiväkerholaisille, koska he käyttävät samoja tiloja esikoululaisten kanssa. Luokkahuone on kotitehtäviä ja askarteluja varten ja leikkihuone leikkejä varten. Joka päivä ollaan myös paljon ulkona leikkimässä.
Päivät on suunniteltu siten, että kun esikoulu loppuu klo 12.15, ensimmäiset kerholaiset tulevat paikalle klo. 12.30 ja loput sitä mukaan kun heidän koulunsa päättyy. Yleensä ensin jokainen tekee kotitehtävänsä, jonka jälkeen on vapaata leikkiaikaa välipalaan asti, joka tarjoillaan koulun ruokasalissa n. 13.45-14.15. Kerholaiset menevät välipalalle aina kahdessa eri ryhmässä. Ensimmäiset kotiinlähtijät lähtevät itse jo välipalan jälkeen ja muut joko sovitun aikataulun mukaan tai vanhempien hakemana. Joka torstai on iltapäiväkerholle varattu liikuntasali ohjattua liikuntaa varten ja viikottain toteutetaan myös joku askartelu.
Iltapäiväkerhon ohjaajat ovat saaneet homman toimimaan sujuvasti kahdestaan suuresta lapsimäärästä huolimatta. Tiukka kuri ihmetytti aluksi itseäni, mutta kun huomasin, miten vaativa ryhmä oli ja kuinka paljon lapset koettelevat aikuisia, en pitänyt sitä enää ollenkaan huonona asiana. Ryhmässä oli useitakin lapsia, jotka vaativat ohjaajilta erityistarkkailua ja huomasin pian joutuvani itsekin kurinpitäjäksi. Mielestäni ohjaajat kuitenkin ovat ehkä liian kiinni omissa tavoissaan, eivätkä helposti ota vastaan ulkopuolisen apua, vaan lähinnä kokevat harjoittelijankin lisätyönä heille itselleen. Tämä on kyllä ymmärrettävää, kun on syksystä asti joutunut kahdestaan luomaan tietynlaisen arjen niin suurelle lapsimäärälle.