Kouluvierailijana toimiminen
VAPAASTI VALITTAVIEN OPINTOJEN RAPORTTI
Nuorten Akatemian kouluvierailut 2op
Kansalaistoiminta ja nuorisotyö (210 op) 1/2015
NUORTEN AKATEMIA
Nuorten Akatemia on järjestönä nuorten toiminnan kehittämö ja toteuttamo. Toiminnan päämääränä on varmistaa, että nuorilla on mahdollisuus toteuttaa itseään ja vaikuttaa. Nuorten Akatemia rakentaa toimintaa ja tilanteita, joissa nuoret ja aikuiset ovat vuorovaikutuksessa. He luovat toimintamalleja, joissa on tilaa nuorten arvoille, ajatuksille ja arvioinnille. Nuorilla tulee olla yhteys itsensä kannalta merkityksellisiin yhteisöihin ja yhteiskunnallisiin ilmiöihin. Heillä on ote omasta elämästään ja tunne sen hallittavuudesta. Nuorten Akatemia kumuloi nuorten osaamista ja
näkemyksiä erityislaatuisiksi palveluiksi. Nuorten Akatemia toimii nuoriin liittyvien tietojen hyödyntäjänä ja ilmiöiden tunnistajana. Palveluja ja
tuotteita kehitetään asiakkaiden ja kumppaneiden tarpeisiin. (Nuorten Akatemia 2015)
Kouluvierailut ovat yksi kokonaisuus, joita Nuorten Akatemia tarjoaa oppilaitoksille. Kouluvierailuja toteutetaan eri aiheista ja Nuorten Akatemia kouluttaa ja perehdyttää kaikki kouluvierailijat. Kouluvierailijat haastavat nuoret ajattelemaan. Kouluvierailut ovat maksuttomia ja ne ovat suunnattu yläkouluille, lukioille jatoisen asteen ammatillisille oppilaitoksille. Pääsin itse kouluvierailija koulutukseen, jossa oli aiheena tekijänoikeudet ja luova työ. Kouluvierailuja markkinoitiin nimellä Vapaata riistaa vai tekijälle suojaa? Aloitin koulutuksen syyskuussa 2014 ja tein kouluvierailuja sen vuoden loppuun asti. Hanke jatkuu vielä, mutta lisätilauksia vierailuista en ole tämän vuoden puolella vielä saanut.
1.1 Vapaata riistaa vai tekijälle suojaa?
Tämä kouluvierailuhanke on toteutettu yhteistyössä Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n kanssa. Nuoret kohtaavat tekijänoikeusasioita joka päivä esimerkiksi liikkuessaan verkossa ja sosiaalisessa mediassa, etsiessään valokuvia tai ladatessaan musiikkia. Vapaata riistaa vai tekijälle suojaa? -kouluvierailun aikana nuoret pääsevät pohtimaan tekijänoikeuksia ja siihen liittyviä haasteita toiminnallisten menetelmien avulla. Hankkeen tavoitteena on nostaa luovien alojen toimintaedellytyksiä, tekijänoikeuksia sekä niihin liittyviä vastuita ja vapauksia nuorten keskusteluun ja pohtia uudenlaisia tapoja viestiä aiheesta nuorille. (Nuorten Akatemia 2015)
2 KOULUVIERAILUT
Syksyllä 2014 järjestettiin viikonloppukoulutus Nuorten Akatemian tiloissa. Koulutus sisälsi tietoa Nuorten Akatemiasta, hankkeesta, kouluvierailujen käsikirjoituksesta, käytännön asioista sekä tekijänoikeuksista. Koulutus oli hyvin kattava ja sinne saapui koulutettavia joka puolelta Suomea. Meillä oli jokaisella omat tai jaetut alueet, joissa tulisimme tekemään vierailut. Minä kuuluin pääkaupunkiseudun alueeseen, mutta käytännössä sain kaikki vierailut pääkaupunkiseudun ulkopuolelta, koska muut kouluvierailijat sillä alueella asuivat Helsingissä.
Kouluvierailujen lisäksi käytin paljon aikaani käsikirjoitukseen ja tekijänoikeuksiin liittyviin materiaaleihin sekä koulutusmateriaaleihin tutustumiseen. Käsikirjoitusta myös muokkasin paremmin itselleni sopivaksi. Viestintään Nuorten Akatemian sekä muiden kouluvierailijoiden ja koulujen kanssa kerrytti myös työtunteja. Vierailupäivien toteuttamisesta tuli sopia aina etukäteen kaikkien osapuolten kesken ja lisäksi jaoimme kokemuksia ja vinkkejä kouluvierailuihin liittyen yhteisen Internet-alustan kautta. Vierailujen jälkeen täytimme myös kulu-, palkkio- ja palautelomakkeita, joita lähetimme Nuorten Akatemiaan. Yhteensä työtunteja kertyi n. 50, joka vastaisi 2 opintopistettä.
Ensimmäisen haastavan kouluvierailun pidin Järvenpään Validiassa, joka on erityisammattioppilaitos. Vierailusta sain opettajilta hyvää palautetta, vaikka ryhmä oli todella haastava ja monia toiminnallisia harjoituksia piti muokata heille sopiviksi. Sain myös paljon oppimiskokemusta ja ideoita tästä ryhmästä, joita pystyin hyödyntämään muissa kouluissa. Ensimmäisen vierailun jälkeen muokkasin taas uudelleen käsikirjoitusta. Seuraavat vierailut Tuusulan Riihikallion koulussa sujuivat paremmin ja pääsin hyvin nuorten kanssa keskustelemaan aiheesta. Vierailujen sujuvuutta auttoi myös se, että sain pitää useamman vierailun samana päivänä, jolloin aiheeseen tuli lämmiteltyä kunnolla. Kehityskulku omassa ohjaamisessa nousi ylöspäin jokaisella oppitunnilla. Nummi-Pusulan koulussa sain myös pitää useamman vierailun samana päivänä. Vierailut siellä sujuivat muuten hyvin ja sain nuoret innostumaan aiheesta, mutta muutamia hankaliakin nuoria oli ryhmissä ja viimeisellä tunnilla ryhmänopettajan oma asenne pilasi koko vierailun. Keravalla Sompion koulussa olin kahtena päivänä sekä myös Järvenpään Kartanonkoululla. Kaiken kaikkiaan kaikki tekemäni kouluvierailut sujuivat hyvin ja sain rutkasti lisää kokemusta nuorten ohjaamisesta ja innostamisesta. Sain myös opettajilta pääosin hyvää palautetta ja Nuorten Akatemialla ollaan oltu tyytyväisiä kouluvierailujen toteutumiseen. Käytin jokaisella kerralla myös aikaa valmistautumiseen ja tarvittavien materiaalien läpikäymiseen.
3 OMAT HAVAINNOT
Kouluvierailuhankkeessa on ollut todella mukava olla mukana ja palautteiden perusteella hankkeen kaikki osapuolet ovat olleet tyytyväisiä. Olen itse tyytyväinen saamaamme koulutukseen ja perehdytykseen ja on ollut sellainen tunne, että olen saanut olla osa järjestön tärkeää ja monipuolista toimintaa. Työnkuvani on painottunut nuorten ohjaamiseen, mutta enemmän koen tekeväni töitä järjestötoiminnan työtehtävissä,
koska olen samalla saanut tutustua Nuorten Akatemian monipuoliseen järjestötoimintaan.
Omien kouluvierailujeni kautta olen saanut huomata, että vaikka aihe on todella hankala ja moniulotteinen, se on kuitenkin nuoria kiinnostava ja nuorilta nousee paljon siihen liittyviä kysymyksiä. Uskon, että hankkeelle asetetut tavoitteet ovat täyttyneet hyvin ja toivon, että hanke vielä saa jatkoa.
4 KEHITTÄMISEHDOTUKSET
Hankkeen koordinointi sujui hyvin ja saimme käyttää myös omaa luovuuttamme vierailun käsikirjoituksen suhteen, mikä olikin aika tärkeää, jotta vierailut sujuivat tarkoituksenmukaisesti. Ainoa asia mikä minua häiritsi, oli hankkeen markkinoinnissa. Kouluvierailuja toteutettiin markkinoinnin mukaan Etelä-Suomessa ainoastaan pääkaupunkiseudulla ja siitä 50 km säteellä. Nuorten Akatemia kai ajatteli pääkaupunkiseudun tarkoittavan koko Uudenmaan aluetta, mutta se ei välttämättä ollut selvää oppilaitoksille. Onneksi tilauksia uskallettiin tehdä myös kauempaakin, mutta uskon, että tilauksia olisi tullut vielä enemmän, jos alueeksi olisi mainittu esim. koko Uudenmaan alue.
5 OPPIMISKOKEMUS
Asetin itselleni tavoitteeksi laajentaa järjestötyön tuntemustani, saada lisää kokemusta nuorten ohjaamisesta sekä oppia uutta tekijänoikeuksista. Tavoitteeni täyttyivät hyvin ja sain lisää työkokemusta sekä uutta tietoa alamme tärkeistä toimijoista. Menetelmät, joita kouluvierailu sisälsi, olivat yhteisöpedagogille tuttuja ja perusteltuja menetelmiä, joista oli hyvä saada lisää käytännönkokemusta. Tällainen työ sekä erityisesti Nuorten Akatemialla tehtävä muukin työ, koordinointi, viestintä ja kehittämistyö ovat selkeästi yhteisöpedagogin vahvinta osaamisaluetta ja voisin hyvin kuvitella työskenteleväni siellä myös muissa tehtävissä.
6 LÄHTEET
Nuorten Akatemia 2015. Viitattu: 29.1.2015 https://www.nuortenakatemia.fi
|