Kansalaistoiminnan, järjestö- ja nuorisotyön toimintaympäristöt
Yhteisöpedagogin työkenttä on kirjava ja olenkin ollut onnekas kun olen harjoittelujeni kautta päässyt tutustumaan monipuolisesti erilaisiin toimintaympäristöihin. Opintojen kautta yhteisöpedagogin monipuolista erityisosaamista ovat tukeneet erilaiset taide- ja liikuntamenetelmät, leiritoiminta, kansainväliseen vuorovaikutukseen liittyvät opinnot sekä projekti- ja taloushallinta ja ammattietiikka. Vaikka en ole valinnut suuntautumisopinnoikseni järjestö- ja vapaaehtoistoiminnan suuntautumista, niin olen kuitenkin opintoni viimeiset lukukaudet viettänyt yhdistyksessä, jonne olen myös tehnyt sekä opinnäytetyöni, että kehittämisprojektini ja uskon, että olen saanut paljon ammatillista tietoa yhdistys- ja vapaaehtoistoiminnasta.
Yhteisöpedagogi toimii erilaisissa toimintaympäristöissä aina ammattietiikan mukaisesti, kehitämismyönteisesti ja yhteisöllisyyttä korostaen omat erityistaitonsa hyödyntäen.
Ensimmäisessä näytössäni tuon esille viestinnän ja markkinoinnin osaamistani harjoitteluraporttini kautta. Harjoitteluni suoritin Hyvinkään Nuorisopalveluilla, jossa on erityisosaamista liittyen tiedottamiseen ja virtuaaliseen nuorisotyöhön, johon olen saanut hyvän perehdytyksen. Työtehtäviäni oli mm. nuorten virtuaalinen neuvonta ja lehtitiedotteiden teko. Tutustuin myös kerhotoimintaan ja koulunuorisotyöhön.
Toisessa näytössäni tuon esille laajemmin julkisen sektorin tehtäviä vapaa-aikapalvelujen näkökulmasta ja arvioin sekä nuorten starttipajan sekä iltapäiväkerhon toimintaa. Näyttönäni on otteita harjoitteluraportistani, jonka tein Mäntsälän kunnalle. Kunnallinen nuorisotyö on erilaista eri kunnissa ja työympäristöjä on monenlaisia. Nuorten Starttipajan työntekijöillä on ihan erilaista osaamista kuin iltapäiväkerho-ohjaajilla, kuitenkin molemmat sopivat yhteisöpedagogin työkenttään hyvin ja molemmissa painottuvat nuorisotyön erilaiset osaamisalueet.
Kolmas näyttöni on opinnäytetyöni alkua, jossa esitellään kolmannen sektorin toimintakenttää ja vapaaehtoistyötä sekä Keski-Uudenmaan Yhdistysverkosto ry:n toimintaa. Kolmas sektori työllistää yhteisöpedagogeja, vaikka toiminta usein perustuukin vapaaehtoisuuteen. Vapaaehtoistoiminnan ja järjestötyön kehittäminen on kuitenkin keskeinen osa opintojamme ja yhteisöpedagogilla on siihen tarvittavaa osaamista.
Extrana on vielä esseeni taidekasvatuksesta. Luovat ja kulttuuriset menetelmät nuorisotyössä tulisi vastata nuorten omia täidekäsityksiä ja mielenkiinnonkohteita.