Kehittämisprojekti Vapaaehtoisten vertaistuen kehittäminen
2 PROJEKTIN TAUSTA
Projektin aihe on ajankohtainen. Julkisessa keskustelussa hyvinvointi ja erilaiset tavat edistää ihmisten hyvinvointia ovat olleet esillä. Kurjistunut taloustilanne on saanut monet toimijat pohtimaan, mitä tulisi tehdä hyvinvoinnin lisäämiseksi. Heikkenevä taloustilanne on johtanut säästötoimenpiteisiin kuntatasolla. Apuun on usein huudettu kansalaistoimijoita. Kansalaisjärjestöt ovat myös vastanneet huutoon kehittämällä erilaisia palveluita, suunnittelemalla hankkeita ja innovoimalla sosiaalisesti. Järjestötoimintaan osallistumisella on monenlaisia funktioita -
jollekin se on mahdollisuus tavata ihmisiä, toiselle uusien asioiden oppimisen väylä, kolmannelle keino politikoida ja niin edelleen. Osallisena oleminen ja johonkin ryhmään kuuluminen voi olla sellaisenaan yksilölle voimaannuttava kokemus. Kolmannen sektorin toimijat ovat turvaverkkona niille yksilöille ja yhteisöille, jotka ovat vaarassa pudota kulttuurisesti määritellyn koulutuksen, työn ja omillaan toimeen tulemisen sävyttämän hyvän elämän piiristä. Palveluiden osalta olemme siirtymässä eriytyneistä palvelun tarjoajista aidosti verkottuneiden ja kokonaisvaltaisiin palveluihin kykenevien toimijoiden aikaan. Sen vuoksi myös vapaan kansalaistoiminnan ja vapaaehtoistoiminnan eri muotojen tarkastelu on tarpeellista. Sosiaalisen vahvistamisen näkökulmasta on olennaista, millaista tukea vapaaehtoistoimijoille on tarjolla. Kysymykset, joita vapaaehtoiset kohtaavat ja pohtivat, voivat olla hyvinkin haastavia. Erilaiset vapaaehtoistoiminnan muodot tarjoavat myös vertaistuen eli keskinäisen huolenpidon mahdollisuuksia. Yksilöiden ja yhteisöjen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja sen tukemisesta on tullut hyvin ajankohtainen kysymys. Olennaista on kyetä säilyttämään toimintakykyisyys ja tunne oman elämän hallinnasta, sen merkityksellisyydestä ja ohjaamisesta. (Lindbom & Herrala 2011, 4-5, 7-10.)
Kehittämisprojekti-ideani lähti liikkeelle opinnäytetyöni suunnitelmasta ja siihen liittyvästä kehittämistarpeesta. Vanha Sahan koulu, jossa työskentelen, on vilkas paikka, jossa tapaa paljon vapaaehtoisia ja yhdistysten aktiivisia toimijoita. Koska vapaaehtoisten rooli on niin suuri Yhdistysverkoston toimintaympäristössä, heidän hyvinvointinsa tulee olla hyvin keskeisenä osana yhdistyksen toimintaa. Vertaistuki-idea lähti siitä ajatuksesta, että se ei vaadi paljonkaan resursseja Yhdistysverkostolta ja sen työntekijöiltä, mutta siitä voisi olla suurikin hyöty vapaaehtoisille. Alustavien havaintojeni mukaan Yhdistysverkoston omat vapaaehtoiset tuntevat kyllä toisensa, mutta läheisempi yhteisöllisyys puuttuu tai se luodaan vain palkattuihin työntekijöihin nähden. Vapaaehtoisten toiveena olisi myös tutustua paremmin jäsenyhdistysten vapaaehtoisiin, jotka työskentelevät vanhan Sahan koulun ulkopuolella ja myös jäsenyhdistysten tarjoamiin palveluihin.
Vertaistukitoimintaa on vapaaehtoisille tarjottu joissain organisaatioissa esimerkiksi nuorten parissa työskenteleville vapaaehtoisille ohjaajille, omaishoitajille tai muille hoitotyössä tai ohjaustehtävissä oleville vapaaehtoisille. En ole kuitenkaan vielä törmännyt missään vapaaehtoisille järjestettyyn vertaistukiryhmään, jossa erilaisissa työtehtävissä toimivat vapaaehtoiset voisivat jakaa kokemuksiaan, tukea toisiaan ja luoda sitä kautta yhteisöllisyyttä.
Vertaistuen kehittämisen tavoitteena olisi saada vertaistukitoimintaa alkuun vapaaehtoisten toiveiden mukaisesti ja innostaa mukaan erityisesti myös jäsenjärjestöjen edustajia, jotta toiminta ulottuisi myös Yhdistysverkoston toiminta-ajatuksen mukaisesti jäsenjärjestöjen tukemiseen.
3 KOHDERYHMÄ
Kehittämisprojektini kohderyhmänä ovat kaikki Keski-Uudenmaan toimintaympäristöön kuuluvat vapaaehtoiset. Vapaaehtoiset voivat olla yhdistysten toiminnassa mukana omalla työpanoksellaan myös ilman jäsenyyttä tai he voivat olla yhdistysten päätoimijoita esim. hallituksissa. Yhteistä heille kuitenkin on se, että he antavat oman työpanoksensa ilman, että saavat siitä korvausta, joka vastaa heidän työnsä määrää. Toisin sanoen vapaaehtoiset haluavat tehdä hyvää ja auttaa tai toimia heitä itseään koskettavien asioiden parissa vapaaehtoisesti joko sitoutuneesti, säännöllisesti tai vain silloin tällöin.
Keski-Uudenmaan Yhdistysverkostossa ei ole jäsenjärjestöinä nuorisojärjestöjä, joten vapaaehtoisetkin ovat pääosin jo nuoruusiän ohittaneita aikuisia sekä ikääntyneempiä kansalaisia. Heille yhteistä on auttamisen halu, tarve kuulua johonkin yhteisöön ja innokkuus tutustua myös muihin ihmisiin. Vapaaehtoiset ovat elämänmyönteisiä ja aktiivisia ihmisiä.
Kohderyhmä on laaja, joten kaikkia ei voi millään osallistaa mukaan projektin suunnitteluun, eikä myöskään sen toteutukseen. Tavoitteena olisi kuitenkin innostaa jo projektin suunnitteluun keskustelujen kautta ainakin vanhan Sahan koulun omia vapaaehtoisia sekä muita tilojen käyttäjiä, joiden kanssa on mahdollista päästä keskustelemaan. Voin myös vierailla muutamien jäsenyhdistysten toimipisteissä. Itse projektin toteutuksesta ja aikataulusuunnitelmista pyrin tiedottamaan kaikille Yhdistysverkoston jäsenille jo ennen varsinaisen toiminnan aloittamista, jotta he tulisivat jo etukäteen tietämään mistä on kyse ja olisivat valmiimpia lähtemään mukaan toimintaan.