Kylät ja koulut -hanke
VAPAASTI VALITTAVIEN OPINTOJEN RAPORTTI
Kylät ja koulut -hankkeen haastattelut 5op
Kansalaistoiminta ja nuorisotyö (210 op) 1/2015
KYLÄT JA KOULUT -HANKE
Kylät ja koulut -hanke on Humanistisen ammattikorkeakoulun ja Suomen Kylätoiminta ry:n yhteinen hanke, jonka tavoitteena on lisätä, parantaa, mallintaa ja levittää koulujen ja kylätoimijoiden välistä yhteistyötä maaseutualueilla opetuksen ja kasvatuksen kehittämiseksi sekä paikallisen osallisuuden ja lähidemokratian edistämiseksi. Hanke on Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittama. Oppilaitosyhteistyö on tärkeää maaseutualueiden elinvoimaisuuden, ihmisten osallisuuden ja lähidemokratian kehittämiseksi. Kyläyhdistysten ja muiden paikallistoimijoiden sekä oppilaitosten yhteistyö antaa lapsille ja nuorille eväät osallisuuteen, aktiiviseen kansalaisuuteen ja lähidemokratian käyttämiseen. Hyvän mahdollisuuden kylätoiminnan ja oppilaitosten yhteistyön kehittämiseen antaa vireillä oleva opetussuunnitelmien uudistus. Kansalais- ja vapaaehtoistoiminnan edistäminen maaseudulla edellyttää julkisen ja kolmannen sektorin yhteistyön vahvistamista. Tavoitteena on hankkeen myötä mallintaa hyviä yhteistyökäytäntöjä ja levittää niitä koko maahan, koska hankkeessa tutkitaan kylätoimijoiden ja oppilaitosten yhteistyötä Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Lapissa. (Humak 2015)
Hankkeen yhtenä vaiheena oli aiemmin hankkeen kyselyyn vastanneiden opettajien haastatteleminen ja vastausten syöttäminen virtuaalisesti hankkeen omalle lomakepohjalle. Osallistuin tähän vaiheeseen ja sain tehtäväkseni haastatella Uudenmaan alueen opettajia ja kylätoimijoita vuoden 2014 marras-joulukuussa.
2 HAASTATTELUT
Sain selkeät ohjeet haastatteluja ja haastateltavien yhteydenottoa varten. Tavoitteenani oli haastatella opettajia ja kylätoimijoita haastattelurunkoa apuna käyttäen ja syöttää vastaukset hankkeen mallipohjaan. Sain valita itse koulut, johon menin haastattelemaan. Koulut oli valittu sen mukaan ketkä olivat vastanneet aiempaan hankkeen kyselyyn. Mäntsälässä oli yksi koulu, joka oli valittu mukaan, joten sovin meneväni sinne. Valmistauduin haastatteluun hyvin. Tutustuin hankkeeseen ja sain haastattelurungon, jonka myös tulostin itselleni. Olin myös etukäteen tutustunut mallipohjaan, jonne jokainen haastattelija laittaa oman haastateltavansa tiedot ja kommentit niin, että lopulta kaikki haastattelut on samanmuotoisina. Siitä oli suuri apu, kun muotoilin kysymyksiä selkeämmiksi. Haastattelun toteutin Marraskuussa Mäntsälän keskustassa olevassa kahvilassa. Opettaja itse ehdotti tätä. Kyseessä oli Mäntsälän keskustassa sijaitsevan alakoulun opettaja. En nauhoittanut haastattelua, koska se ei tuntunut minulle luontevalta. Saan enemmän haastateltavasta irti kun toteutan haastattelut keskustelunomaisesti teemahaastattelun keinoin ja muistiinpanoja samalla kirjoittaen. Minulla on myös hyvä muisti, joten riittää, että kirjoitan avainsanoja muistiin. Tapaaminen ja haastattelu sujui todella hyvin ja opettaja oli yhteistyöhaluinen. Pian sen jälkeen syötin vastaukset myös mallipohjalle. Tarkoitus olisi ollut myös haastatella kylätoimijan edustajaa, mutta kylätoimijoiden yhteystietoja ei hankkeella ollut ennestään tiedossa, eikä haastattelustakaan noussut esille yhtä selkeää kylätoimijaa, joten sitä en saanut haastateltua.
Tutustuin sattumalta nykyisen harjoittelupaikkani kautta aikuisopiskelijaan, joka myös on mukana Kylät ja koulut -hankkeessa. Hän on järvenpääläinen, joten arvelin hänen haluavan haastatella sen alueen opettajia. Sovimme sitten, että menemme yhdessä haastattelemaan yhteen paikalliseen kouluun. Haastattelun sovimme joulukuuksi opettajan omaan luokkaan. Kyseessä oli erityisopettaja, joka myös mielellään vastasi kysymyksiimme. Yhdessä haastattelemalla pystyimme hyvin täydentämään toistemme kysymyksiä. Tällä kertaa myös nauhoitimme haastattelun ja
opiskelijatoverini otti vastuulleen litteroinnin ja vastausten kirjaamisen mallipohjaan.
Vastaukset molemmilta opettajilta olivat monipuolisia ja kattavia ja uskon, että niistä on hankkeelle hyötyä. Yhteistyötä erilaisten kylätoimijoiden kanssa on paljon,nmutta se vaikuttaa melko organisoimattomalta molemmissa kouluissa, joten uskon myös, että hankkeen myötä tulevalta oppaalta voisi olla hyötyä näille kouluille.
3 OMAT HAVAINNOT
Hanke on kiinnostava ja tarpeellinen. Koulujen ja kylätoimijoiden yhteistyö on tärkeää ja antoisaa molemmin puolin. Tarvetta kuitenkin näiden haastattelujen pohjalta olisi selkeälle viestinnälle molemmin puolin. Kouluilla ei välttämättä ole resursseja selvittää kaikkien kylätoimijoiden tarjoamia palveluja, joten kylätoimijoille odotetaan lisää aktiivisuutta ja tiedotusta kouluille. Mielestäni kouluilla voisi olla opettajan sijaan esimerkiksi yhteisöpedagogi, joka vastaisi verkostoitumisesta ja yhteistyöstä kylätoimijoiden kanssa. Tällöin opettajien omia resursseja ei tarvitsisi kuluttaa ja asiat sujuisivat ilman "ylimääräistä stressiä".
Hankkeen oma tiedotus ja ohjeistus olivat myös mielestäni puutteellisia. Hanke on laaja ja isotöinen, joten organisointi on varmasti ollut haastavaa. Aikataulut haastattelujen suorittamiselle oli alun perin hyvin tiukat, mutta onneksi niistä pystyi joustamaan. Kylätoimijoiden yhteystietojen puuttuminen oli harmittavaa, mutta ilmeisesti heitä ei ole aktiivisesti osallistettu mukaan (tai ollenkaan) ensimmäiseen kyselyyn. Haastattelurunko oli myös hyvin erilainen mallipohjan kanssa. Koin ainakin itse, että jos en olisi siihen etukäteen tutustunut, niin sitä olisi ollut hankala täyttää pelkän haastattelurungon kysymysten pohjalta.
4 KEHITTÄMISEHDOTUKSET
Hankkeessa oli mielenkiintoista olla mukana. Tehtävänanto oli mukava ja sen pystyi hoitamaan oman aikataulun mukaan. Olisin mielelläni tehnyt haastatteluja enemmänkin, mutta aika oli rajallinen ja välimatkat kouluihin melko pitkät. Mielestäni olisi ollut parempi, jos kouluja ei olisi valittu etukäteen, vaan haastattelijat olisivat itse saaneet etsiä haastateltavat omalta lähialueeltaan. Toisaalta silloinkin kylätoimijoiden löytäminen olisi ehkä ollut haastavaa.
5 OMA OPPIMISKOKEMUS
Haastatteluiden pohjalta on entistä enemmän tullut selväksi verkostoitumisen ja yhteistyön tärkeys ja sen tuomat mahdollisuudet. Haastatteluiden tekemisestä olen saanut tarpeellista kokemusta ajatellen tulevan opinnäytetyöni haastatteluja.
6 LÄHTEET
Humanistinen ammattikorkeakoulu 2015. Viitattu: 28.1.2015 https://www.humak.fi/kumppaneille/humakin-hankkeet